Okategoriserade

Beställa takstolar, vad ska du tänka på?

När du ska beställa takstolar finns det mycket att tänka på. Då takstolar är den bärande delen av takets konstruktion är det viktigt att du väljer rätt takstol för just ditt hus. 

Takstolar finns främst i 5 olika varianter;

Sadeltakstol

Denna variant är den absolut vanligaste takstolen. Denna består av två obrutna takfall som förenas uppa i taknocken. De är praktiska i Sverige då de på grund av sin förhållandevis stora lutning, underlättar för snö att glida ner och inte lägga sig på taket.

Saxtakstol

Saxtakstolen liknar många sätt sadeltakstolen, men har även ett lutande innertak. Detta innebär att man får ett förhöjt innertak.

Mansardtakstol

Mansardstakstolen liknar sadeltakstolen, då även denna variant består av två takfall. Skillnaden är att dessa takfall är ”brutna” eller sluttar brantare nedåt i början ned mot taknocken. Denna utformning underlättar inredd vind, då den brantare lutningen på början av taket ökar höjden och utrymmet på den yttre delen av vinden.

Pulpettakstol

Denna variant av en takstol innebär att taket utgörs av ett enda takfall. Pulpettak har en mer modern ”look” jämfört med de mer traditionella sadel- och mansardtakstolarna.

När du ska beställa takstolar är det viktigt att du väljer en variant som passar både din utformning av villan, men även hur du tänkt använda vinden. Skall vinden användas inredd kan mansardtakstolen vara ett bra val på grund av sin utformning. Är ditt hus mer modernt i utformningen kanske du bör se över en pulpettakstol istället. När du ska beställa takstol kommer dock de allra flesta takstolstillverkare själva komma med tips och råd, så det kan vara en bra idé att börja med att fråga någon av de tillverkare som du har i din närhet.

En ytterligare sak du bör tänka på när du ska beställa takstol är om du själv vill bygga ihop takstolen eller om du vill ha en färdigbyggd takstol.